250 grader ska ugnen vara på
Det här behöver du till bulldegen
- 2 dl mjölk
- 4 + 6 dl vetemjöl
- 200 gr rumsvarmt smör
- 1 dl socker
- 3 ägg
- 50 gr jäst
Det här behövs till fyllningen
- 150 gr smör
- 1,5 dl socker
- 1 tsk vaniljsocker
Till pensling och garnering behövs
- 1 uppvispat ägg
- flagad mandel och - eller pärlsocker
- aluminiumformar
Lös upp jästen i fingervarm mjölk och tillsätt 4 dl av vetemjölet. Arbeta ihop till en kletig deg och täck över den. Låt den jäsa i ca 30 min övertäckt.
När degen jäser kan du passa på att fixa till fyllningen. Rör ihop blanda ihop sockret och vaniljsockret så att du slipper klumpar och rör i smöret. Ställ upp ca 30 aluminiumformar på plåtar och dela fyllningen på hälften. Ena halvan av fyllningen fördelas i klickar på botten av formarna.
Arbeta nu in smöret, sockret, äggen och sist mjölet. Börja med 5 dl och tillsätt mera om degen är för lös.
Degen ska inte arbetas för mycket och den ska vara precis så fast att man kan hantera den. Rulla ut degen i längder och dela dem i ca 30 bitar. Rulla bitarna till bollar och lägg dem i formarna. Nu tar du fram en vass sax och klipper ett litet jack i varje bulle. I jacket pillar du ner en klick av fyllningen som är kvar. Täck nu över plåtarna och låt dem jäsa lääänge. 50-60 min brukar bli bra.
Pensla nu bullarna med ägget och strö över mandelspånet och pärlsockret. In i ugnen med dom och grädda dem i ca 8 min.
Smaklig spis
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar